Wandafwerking

HomeWandafwerking

Diverse mogelijkheden

De mogelijkheden voor de afwerking van wanden zijn legio. Naast de meer traditionele materialen zoals hout, stucwerk en behang zijn tegenwoordig ook andere materialen en oplossingen mogelijk. Taeke van der Veen is gespecialiseerd in de afwerking van stucwerk met verf (traditioneel rollen of airless spuiten) of met behang.

Voor een goede en strakke wandafwerking moeten de wanden mooi strak, glad en schoon zijn. Dat geldt zowel voor de afwerking met verf als voor de afwerking met behang.

Mooi behang begint met een schone ondergrond

Behangen begint met het grondig reinigen van de ondergrond. Oude behanglagen moet je eerst verwijderen. In het gunstigste geval gaat dat eenvoudig met een afsteekmes en een beetje water. Maar het kan ook voorkomen dat zwaardere middelen moeten worden ingezet, als behangvreter of een behangafstomer. Dat is veel werk, maar wel noodzakelijk. Als al het behang is verwijderd, kan de muur worden gereinigd en waar nodig, worden geëgaliseerd. Want alle gaatjes en gaten moeten dicht. Daarna kan het behang worden aangebracht.

Enorm aanbod

Het aanbod in behang is tegenwoordig ontzettend groot. Het moeilijk is daarom niet altijd gemakkelijk een keuze te maken uit alle beschikbare ontwerpen en kleuren. Daarnaast moet er ook nog een keuze worden gemaakt uit de verschillende soorten behang. Het aanbod van behang varieert van papier tot vinyl en van kurk tot glasvezel. Het aantal mogelijkheden lijkt schier onbeperkt. Graag adviseren wij u over de voor en nadelen van de verschillende behangsoorten in relatie tot de ondergrond en de ruimte waarin het behang moet worden aangebracht. Daarnaast adviseren wij u graag over de mogelijk kleurcombinaties.

Papier, vinyl of glasvlies?

Behang is er verschillende soorten materiaal en elk materiaal vraagt een andere manier van werken en levert ook een ander eindresultaat. Traditioneel is behang van papier. Dit behang wordt op de behangtafel ingelijmd en daarna tegen de wand aangebracht. Vinylbehang is sterker, maar ook wat zwaarder. Het voordeel van vinylbehang is dat het nat afneembaar is. In tegenstelling tot papierbehang en vinylbehang, wordt glasvlies – ook wel glasweefsel genoemd – op een ingelijmde muur aangebracht. Glasweefsel wordt vooral gebruikt op beschadigde of ongelijke wanden, waarna het wordt afgewerkt met muurverf.

Vinylbehang

Dit behang heeft enigszins een sierpleister-effect. Het is verkrijgbaar in diverse kleuren. Voordeel ten opzichte van het papierbehang is dat de meeste soorten zich over laten schilderen met latex.

Glasweefsel

Glasweefsel is een decoratieve plafond- en muurbekleding die in elke gewenste kleur en glans is af te werken. Hiermee zijn zeer professionele en fraaie resultaten te bereiken.

Glasweefsel heeft de volgende eigenschappen:

  • ondergrondversterkend
  • stootvast
  • duurzaam (het is na jaren in andere kleuren overschilderbaar)
  • camoufleert lichte onregelmatigheden in de ondergrond

Misschien toch muurverf of structuur?

Een wand waarvan het stucwerk nog in tact is of mooi is hersteld, kan ook worden afgewerkt met muurverf of structuurverf. Het voordeel is dat je met deze materialen volledig vrij bent in kleurgebruik en patronen. Daarnaast is muurverf goed afneembaar en bij een beschadiging eenvoudig te herstellen. Wel blijft bij gebruik van muurverf of structuurverf de ondergrond harder, waardoor de geluidsabsorptie minder is. Bespreek je wensen met je vakman en je krijgt een advies wat in je specifieke situatie de mogelijkheden zijn.

Meer informatie

Voor meer informatie over wandafwerking kunt u contact opnemen met Taeke van der Veen door te bellen naar 06-53943006. Mailen mag natuurlijk ook.

BEL ONS